Triglav Nationalpark

Triglav Nationalpark

Triglav Nationalpark

Triglav Nationalpark

Triglav Nationalpark, opkaldt efter Sloveniens højeste punkt, Triglav-bjerget, blev officielt oprettet den 27. maj 1924. Det var den første nationalpark i Slovenien og en af de tidligste i Europa. Parkens tilblivelse var drevet af en fælles vision om at beskytte dens unikke natur- og kulturskatte, så fremtidige generationer kan nyde og værne om dem.

Triglav Nationalpark

På det ærefulde 100-års jubilæum for Triglav Nationalparkvil vi, præcis på dagen for dens oprettelse, den 24. maj, tilbyde et gratis måltid til alle vandrere og naturelskere, der tager affald med tilbage fra deres vandretur til hytten.

Mængden af affald er ikke det vigtigste, men vi beder dig venligst om at fotografere, hvor affaldet blev fundet og indsamlet. Alt det affald, der indsamles ved Erjavčeva koča, vil blive taget med ned i dalen, og vandrere vil blive tilbudt et gratis måltid.
På denne ydmyge måde vil vi bidrage til at bevare Triglav Nationalpark for fremtidige generationer, der kommer efter os, og samtidig minde os selv om den respekt, vi skylder den betagende natur, der konstant inspirerer os og giver os liv.

YouTube player

Triglav Nationalpark

Der er flere milepæle i udviklingen og etableringen af Sloveniens eneste nationalpark. Den første var forslaget fra naturforskeren og seismologen Dr. Albin Belar, som i 1908, endnu før etableringen af de første nationalparker i Europa, foreslog en naturreservatpark over Komarča.

Hans forslag blev dog ikke realiseret. I Triglav Nationalparks historie er Ferdinand Seidl, Fran Jesenko, Anton Šivic, Angela Piskernik, Miha Potočnik og mange andre, som arbejdede i forskellige samfund, organisationer og institutioner, og som havde stor omsorg for De Julianske Alper, vigtige skikkelser.

I 1920 præsenterede museumsforeningens afdeling for naturbeskyttelse og naturmonumenter i Ljubljana et mindesmærke for den regionale regering for Slovenien i Kongeriget af Serbere, Kroater og Slovenere med konkrete krav, herunder oprettelsen af beskyttende parker. Dette blev realiseret i 1924, da Alpine Conservation Park i Triglav Lakes Valley blev erklæret ved en lejeaftale for 20 år, der dækkede et område på 1400 hektar (ha) – den første brug af navnet Triglav National Park.

I 1926 blev navnet Triglav Nationalpark første gang brugt i professor Fran Jesenkos skrifter i tidsskriftet Jutro. Efter krigen, da lejekontrakten udløb, ophørte Alpine Conservation Park med at eksistere. Alligevel vedtog den slovenske folkeforsamling i 1961 et dekret, der erklærede Triglav-søernes dal for en nationalpark på 2000 ha under navnet Triglav National Park.

I de følgende år fulgte analyser og forslag til udvidelse af parken. Den 28. maj 1981, med den første lov om Triglav Nationalpark, blev det beskyttede område udvidet til næsten hele de Julianske Alper og dækker 83.807 ha. Loven er resultatet af mangeårige bestræbelser på at inkludere et større område af De Julianske Alper i Triglav Nationalpark. Den forblev i kraft indtil vedtagelsen af en ny lov i 2010, som øgede parkeringsområdet med yderligere 174 ha ved at inkludere bebyggelsen Kneške Ravne over Baška graph i Tolmin-området.

Triglav Nationalpark blev oprettet for at bevare enestående natur- og kulturværdier og beskytte plante- og dyreliv, økosystemer, karakteristika ved den livløse natur og landskaber, der er karakteristiske for nationalparkområdet. Formålet er også at fremme en bæredygtig udvikling, som er i overensstemmelse med nationalparkens mål, og at give besøgende mulighed for at opleve naturen, kulturarven og de spirituelle værdier i Alperegionen.

For at nå disse mål administrerer den offentlige institution Triglav National Park adskillige opgaver inden for natur- og naturressourcebeskyttelse, kulturarv og landskaber, bevarelse af bosættelser, bæredygtig udvikling, besøg og oplevelser samt fælles støtteaktiviteter for at implementere alle områder effektivt. I implementeringen af opgaverne samarbejder den offentlige institution Triglav National Park med adskillige interessenter, fra statslige institutioner og organisationer til lokale interessenter, lodsejere og andre interessenter i området, og sidst men ikke mindst besøgende.

Triglav nationalpark - UNESCO

Triglav National Park er et område med naturværdier.

Triglav Nationalpark er et område med særlige karakteristika i form af højt bjergterræn, geologiske, geomorfologiske, hydrologiske og andre naturværdier, omfattende og forskelligartede økosystemer, levende flora og fauna med sjældne og karakteristiske plante- og dyrearter, med et højt niveau af landskabskvalitet og bevarelse af kulturarv.

Det højeste punkt er toppen af Triglav (2864 m), som parken er opkaldt efter, og det laveste er i Tolmin-kløfterne (180 m). Parken er kendetegnet ved de unge foldede bjerge i de østlige Julianske Alper, et barskt relief med spidse toppe, stejle vægge og dybt indskårne gletsjerdale. Skove dækker to tredjedele af området: bøg dominerer på den sydlige side, og gran og lærk på den nordlige side.

Grundvand, karstkilder, vandløb og gletsjersøer er Triglav Nationalparks rigdom. Bjergryggene mellem floderne Sava og Soča afgrænser den hydrologiske grænse mellem Adriaterhavet og Sortehavet.

Med sin mangfoldige fremtoning er den geologiske kulturarv også essentiel for nationalparken og bidrager væsentligt til det beskyttede områdes identitet, genkendelighed og høje oplevelsesværdi. Skovbrug, landbrug med græsning i bjergene, håndværksaktiviteter (herunder husflidsprodukter af træ og uld) og turisme er også karakteristiske for parkens område.

Der er 43 naturmonumenter, 330 naturværdier, 365 kultur- og kulturarv og UNESCO kulturarv registreret i parken, og tre monumenter af national betydning. Parkens samlede areal er 83.982 hektar, opdelt i tre beskyttelsesområder: det første område (31.488) og det andet (32.412 ha), som tilsammen udgør det centrale område, og det tredje (20.082 ha) eller perifere beskyttelsesområde.

YouTube player

Triglav-bjerget i Triglav Nationalpark

I parkens område er der otte kommuner(Bovec (30,1%), Bohinj (26,3%), Kranjska Gora (16,9%)Bled (1,8%), Tolmin (8,4%), Kobarid (3,7%), Gorje (12,7%) og Jesenice (0,1%)), med 34 bebyggelser (22 i alt) og 2.337 indbyggere.

Udover at være en “nationalpark” (standarder foreskrevet af International Union for Conservation of Nature – IUCN), har parken også UNESCO MAB biosfærereservat-status. Det er næsten helt inkluderet i det økologiske Natura 2000-netværk. Den udgør den grænseoverskridende økoregion Julian Alps sammen med den nærliggende naturpark Julian Alps. Det modtager også Europarådets europæiske diplom og er medlem af internationale sammenslutninger, nemlig Federation Europarc og Alpine Protected Areas Network ALPARC. Triglav Nationalpark samarbejder også med andre beskyttede områder. Ud over den allerede nævnte Julian Alps Natural Park har Triglav National Park samarbejdsaftaler med Taunus Nature Park fra Tyskland, Snowdonia National Park fra Wales i Storbritannien, High Tatra National Park fra Østrig og Écrins National Park fra Frankrig. Triglav National Park har indgået en twinning-aftale med Crater Lake National Park fra USA og Kronotsky Nature Reserve fra Rusland.

Indkvartering i en bjerghytte

Udflugter og vandreture omkring hytten

Ture og vandringer på kortet

Slovenia (en) Placeholder
Slovenia (en)

Din næste destination i Slovenien?

Erjavceva bjerghytte ved Vrsic-passet om sommeren

Erjavčeva bjerghytte er åben hele året. Reserver dit ophold og tilbring lidt tid i naturparadiset Triglav National Park (UNESCO) nær Kranjska Gora på Vršič-bjergpasset i hjertet af Triglav National Park.

Reserver dit ophold
Send this to a friend